Marchese Ikazuchi Record 525 Gebruikersreview

Marchese ReviewMaatwerk schaatsschoenen van Paul Marchese zijn al geruime tijd bekend onder de internationale schaatstop. Ze zijn herkenbaar aan de snelle gevlamde symbolen op de schoenen. Sinds enkele jaren doet Bob de Jong van zich spreken met Marchese Record klapschaatsen, herkenbaar aan de holle buis, ook wel appelboor genoemd. Sinds het afgelopen schaatsseizoen is er een combinatie van Marchese schaatsschoen en Marchese Record Klapschaats op de consumentenmarkt. Voldoende reden om de set aan een uitvoerige gebruikerstest te onderwerpen.

Hoge verwachtingen door Olympisch succes Marchese

ikazuchi schoenenDe verwachtingen waren hoog gespannen. Paul Marchese maakt al schaatsschoenen sinds begin jaren '90. Hij heeft begin jaren '90 zelfs schoenen voor Raps gemaakt. In het langebaanschaatsen en shorttrack maakt Paul Marchese furore met maatwerk schoenen. Het aantal Olympische medailles met Marchese schoenen loopt inmiddels op richting de 100. Paul Marchese komt tijd tekort om de grote vraag vanuit de consumentenmarkt naar maatwerkschoenen te bedienen. Zo kwamen Cadomotus en Paul Marchese op het idee om van de custom schoen een standaard schaatsschoen te maken zodat de kwaliteit en performance voor meer mensen beschikbaar zou komen. Vervolgens werd Davide Mariani als producent in Italie bij het project betrokken. De schoen wordt nu volledig handmatig in zijn fabriek in Italië gemaakt.

Marchese Record 525 BladesIn 2009 ontwikkelde Cadomotus de Marchese Record Blades. De overstap van Viking naar Marchese leverde Bob de Jong in 2010 meteen Olympisch goud op en Jonathan Kuck en Trevor Marsicano reden 5 keer naar een WB overwinning. Mariska Huisman won met Marchese meerdere keren op de Weissensee. Na deze droomstart begint het onderstel al aardig populair te worden. Niet verwonderlijk dus dat we met hoge verwachtingen aan de test beginnen. 

Marchese Ikazuchi en Marchese Record Testrijders 

Marchese Record 525 Ikazuchi reviewGestest werd door een drietal wedstrijdschaatsers van IJsclub Tilburg en hun trainer. Peter Huijben is regionaal een succesvolle schaatser bij de masters. Erik Agterdenbos, wint af en toe een lokale C1 marathon en Tim Princen is één van de snellere jeugdschaatsers bij de IJsclub.  Barend Princen is trainer van één van de wedstrijdgroepen van de IJsclub en tevens webmaster van schaatstest.nl en testte zelf ook mee. De set bestaat uit een paar Marchese Ikazuchi schoenen en een Marchese Record 525 onderstel. 

reynolds525buizenDe eerste indruk van de Marchese combinatie 

Marchese Ikazuchi Record 525 reviewDe Marchese Record 525 buizen zijn  goed verpakt verzonden in een stevige doos met daarin een handige foudraal waar de messen en bruggen in bewaard kunnen worden. Het ontwerp van de buizen is een uniek stukje design. De buis is een Reynolds 525 Chome moly buis met een HSS bimetaal van 63-65 HRC. De adviesprijs van de set is €500.- (het onderstel is overigens ook leverbaar in Reynolds 853, MAG brazed gelast voor extra stijfheid voor sprinters met 67-68 HRC bimetaal mes). Alle testrijders vinden de gebruikte techniek prachtig om te zien. Het mes is hoog en met lasertechniek op de volledig holle buis gelast. Een lasnaad is niet of nauwelijks zichtbaar. 
 
De schoenen zijn verkrijgbaar in diverse kleurcombinaties met de van Marchese bekende snelle vlammen. In de standaarduitvoering kost de schoen €500.- in zelf gekozen kleurcombinaties €575,- waarbij gouden vlammen alleen zijn voorbehouden aan nationaal kampioenen. Het testexemplaar is uitgevoerd in opvallend wit. De schaatsschoenen zien er goed afgewerkt uit met zacht leder van binnen en een rubberachtige elastische flap aan de buitenkant waarmee de veters bedekt worden. Voor een iets lager budget is er ook de Marchese Shinobi.
 
Bij het slijpen van de ronding en het scherp maken is de hardheid duidelijk voelbaar. We krijgen de indruk dat dit de hardste schaatsen zijn die we ooit geslepen hebben.
ikazuchi id-525-cyan-blueikazuchi id-525-yellow
ikazuchi id-525-greenikazuchi id-525-racing-redikazuchi id-525-silver

 

 

Start van de Marchese Gebruikerstest

Het was december 2012. Peter Huiben had de "eer" om als eerste de schaatsen te testen. Peter had nog niet de beschikking over de schoenen, maar monteerde de Marchese Record blades in een wip onder zijn Seves Custom schoenen. Op donderdagavond reed hij een eerste training op de Marchese buizen. Na een paar rondjes wennen merkte Peter al dat hij op snelheid meer grip had in de bochten. Het gevoel na de eerste training was zeer goed en Peter besloot dat hij niet meer gewenningstijd nodig had en startte de dag daarna meteen met een marathon op de voor hem nieuwe messen. In het lokale marathoncircuit was Peter de eerste die op de Marchese Record Blades reed en trok daarmee veel belangstelling. Hij eindigde vooraan in het klassement. Op zaterdag en zondag was er vervolgens het gewestelijk kampioenschap sprint. Peter reed na de marathon ook dit GK sprint op de Marchese klapschaatsen. Hij won 3 van de 4 afstanden, maar door een diskwalificatie liep hij helaas de titel mis. Na deze test gaf Peter de volgende feedback:
 
 
 "De sturing is op zowel het rechte eind als in de bocht erg goed. Vermoedelijk komt dit door de hoge messen die wat flexibiliteit hebben. Opvallend is de hoeveelheid grip en druk bij hoge snelheid in de bocht". Over het starten merkte Peter op dat er weinig verschil voelbaar is maar dat het klapmechanisme veel herrie maakt. Soms heeft hij het gevoel alsof de buizen in het klapmechanisme blijven "kleven" zoals soms ook bij Viking  klapschaatsen het geval is. Peter vindt het prettig dat de veer erg snel en handig te vervangen of te verstellen is. Op de vraag of  Peter zou willen overstappen naar  de Marchese Record Blades aantwoordde Peter  dat hij zo zou willen ruilen maar dat zijn huidige Maple comet Steel nog niet aan vervanging toe zijn. als de prijs niet hoger is dan bij Maple of Viking  komt de Marchese Record buizenset bij hem zeker  op de shortlist.

ikazuchi id-525-goldikazuchi id-525-pinkikazuchi topv 1200x1200 1ikazuchi id-525-orange

ikazuchi id-525-marine-blue

 

 

Fabrieksfoutje hersteld

Na Peter waren er nog 2 testrijders die de Marchese Record Blades onder bonden. De eerste was Sander van Kolck, een jonge senior, afkomstig uit de atletiek, die sinds kort gestart is met wedstrijdschaatsen. Sander rijdt normaal op Viking Nano Flex buizen. Hij had moeite om aan de Marchese buizen te wennen. De andere tester was Rob Kuijpers, jarenlang het sprintkanon van de IJsclub. Bij een startje ontstond helaas een defect aan één van de buizen. Eén van de nokken waarmee de brug bevestigd is was niet goed op de buis gelast. Dat betekende een tijdelijke onderbreking van de test. Later bleek dat dit het geval was bij een kleine serie van de Marchese buizen. Het euvel is inmiddels verholpen. In de eerste serie waren de nokken één keer rondom gelast, en daarna zijn de nokken aan beide zijkanten nog een 2e keer extra gelast. Nieuwe kopers hoeven volgens Cadomotus niet meer bang  te zijn door deze storing. We vermoeden dat het mindere gevoel van Sander van Kolck veroorzaakt werd door het sluimerende defect.

Voortzetting Marchese test op zomerijs van Heerenveen

Op het zomerijs van Thialf Heerenveen werd de test vervolgens voortgezet. Met een nieuwe set Marchese Record 525 klapschaatsen in combinatie met een paar Marchese Ikazuchi schoenen. De 3 testers hadden allen maat 42 en zodoende kon de set rouleren in de groep. De schoenen werden bij het wisselen niet in de oven verwarmd om ze aan de voeten aan te passen, maar de pasvorm af fabriek was zodanig dat het voor de schaatsers acceptabel was. 

Marchese review Barend Princen

Barend Princen, Review Marchese IkazuchiBarend had enkele rondjes nodig om te wennen aan de schaatsen en de schoenen. Na wat sleutelwerk, waarbij hij de messen iets meer naar binnen verplaatste, was Barend al snel aan de combinatie gewend. De schoen voelt comfortabel aan, had voor Barend af-fabriek geen noemenswaardige drukpunten. De steun van de schoen was voldoende terwijl de enkel voldoende bewegingsvrijheid heeft. Dat is prettig. Maar de steun is minder dan de huidige Maple Custom schaatsschoenen van Barend. De vergelijking is alleen niet helemaal eerlijk want deze zijn op maat gemaakt en twee keer zo duur.  Daar komt bij dat Barend bewust gekozen heeft voor een wat hoger gesloten schoen vanwege de extra steun. De Marchese schoen is wat leger uitgesneden en lijkt wat meer op de Viking Gold 2005. Het thermoplastisch vervormen van de Marchese schoenen zal de steun alleen maar ten goede komen. 

Wat Barend het meest opvalt is de hoge druk vanuit het onderstel. Zodra je aan het einde van je afzet met je lichaamsgewicht wat druk naar binnen geeft stuur je terug en voel je de bekende S-beweging op het ijs. Je hebt het gevoel dat je de afzet helemaal afmaakt waar je normaaal wel eens voortijdig de druk verliest. In de bocht is deze extra druk nog beter voelbaar. Als je denkt klaar te zijn met je rechter afzet in de bocht voel je op het laatste moment nog wat druk en lijkt het alsof je je afzet nog wat extra door kan drukken. Op de baan sprak Barend met een paar Amsterdamse marathonschaatsers die ook al eens op de Marchese buizen gereden hadden. Zij noemden dit fenomeen "de dubbele afzet van Macrhese". Een mooie uitdrukking voor iets wat werkelijk voelbaar is.

Marchese review Tim Princen

Tim Princen, Marchese Ikazuchi ReviewTim Princen rijdt  normaal op een Maple Comet Steel onderstel en Maple G4 schoenen. Bij Tim zat de Marchese Ikazuchi schaatsschoen meteen als gegoten met voldoende steun. Het thermoplastisch aanpassen aan de voet zal voor hem ongetwijfeld tot een verbetering leiden maar zonder dat proces was hij al heel tevreden over de pasvorm en had hij geen enkele  gewenningstijd nodig. Na een tijdje begon de schoen wat pijnlijk te worden maar door verwarming in de oven moeten ze goed passend te maken zijn.

Het onderstel kostte zowel Tim niet meer dan 5 minuten gewenningstijd. Tim voelde direct het verschil met zijn eigen schaatsen. De Marchese Record Blades sturen veel meer terug op het rechte eind en sturen volgens hem meer met de bocht mee. Het gaat volgens Tim gewoon een beetje vanzelf. Tim zou erg graag overstappen op de Marchese Combinatie. Zomaar ineens het geld ophoesten is voor een 15-jarige natuurlijk lastig, maar de set komt bij hem net als Peter op de shortlist.

Marchese review Erik Agterdenbos

Erik Agterdenbos, Marchese ReviewErik is op dit moment tevreden over zijn eigen Viking Gold 2005 met Nagano onderstel. Hij heeft moeilijke voeten en moest de Viking schoen meermalen verwarmen voor deze goed zat. De Marchese schoen past hem wel maar geeft de nodige drukpunten. De schoen heeft volgens Erik iets meer steun dan zijn Viking Gold 2005 maar zal voor hem, net als bij Viking, echt een aantal keer aangepast moeten worden voordat deze lekker zit. Het vertrouwen dat dat zal lukken is er wel. 

Erik had wat meer tijd nodig om te wennen. Erik had het gevoel dat hij meer druk moest zetten dan hij gewend was en had moeite had om een rustige slag vast te houden of even lekker rustig uit te schaatsen. De bocht liep pas lekker toen hij meer druk zette. Erik constateerde een trilling in één van de ijzers bij het terugklappen van het klapmechanisme. Hij vraagt zich af welke invloed heeft de trilling op de lasnaad heeft op de langere termijn.
Erik denkt wat meer dan één training nodig te hebben en zijn schaatsslag licht aa te moeten passen om optimaal gebruik te kunnen maken van het ijzer. De schoen heeft Erik nog niet helemaal overtuigd. Ze geven goede steun maar omdat hij nogal eens met de punt van de schaats tegen de achterkant van de schoen aantikt is hij bang dat na verloop van tijd een gat zal ontstaan in de hoes en vraagt zich af of de hoes gemakkelijk te vervangen zou zijn.

Afsluitende conclusie Marchese Review

Na deze review kunnen we stellen dat Marchese met de Marchese Ikazuchi schoen en de Marchese Record blades een meer dan volwaardig alternatief voor de huidige Viking en Maple topmodellen in de markt heeft gezet. Het is moeilijk om te vergelijken in termen van beter of slechter maar de test leverde duidelijk een aantal "Marchese fans" op. Echte minpunten kunnen we niet noemen maar op basis van smaak, gevoel of persoonlijke voorkeur kunnen er natuurlijk altijd schaatsers zijn die voorkeur voor een ander merk of type hebben.