Nieuw type klapschaats

ggg 1311 klapschaat 944341bHet innovatieve schaatsmerk Raps ontwikkelt samen met Boschenaar Jacques van der Miessen een nieuwe klapschaats. Het wordt een duo-klapschaats, ook al krakschaats genoemd. De schaats bevat een tweedelig ijzer dat schaatsers per ronde tienden van seconden tijdwinst moet opleveren.

Het achterste stuk van de schaats blijft net als vroeger vast zitten onder de hak van de schaats. Het voorstel deel dat onder de bal van de voet vast zit bevat een klapmechanisme. Bij het uitstrekken na de afzet moet dit voorste deel aan het ijs blijven staan. Daardoor wordt de afzet nog effectiever dan bij de huidige klapschaats. 

Lastig bij het ontwerp is dat het voorste en achterste deel precies in lijn met elkaar moeten zijn. Van der Miessen heeft inmiddels een patent op zijn schaats die in de winter van 2009/2010 klaar moet zijn voor gebruik. Naar verluid zou het ontwerp in Vancouver goed zijn voor Nederlands Olympisch goud en vele wereldrecords. Maar Sven Kramer vertelde aan Wilfried de Jong in het programma Holland Sport op 17 november al er weinig vertrouwen in te hebben. Bekijk hier het filmpje met uitleg over de nieuwe krakschaats of DUO-schaats.