Schaatsen slijpen met de Sharpmaster getest!

 

De sharpmaster, slijpen zonder slijpblok

Wil je schaatsen slijpen? De sharpmaster is een handig gepatenteerd slijpapparaatje voor schaatsen. Maar bij veel ervaren schaatsers is er scepsis. Zij zijn gewend de schaatsen met slijpsteen en slijptafel en zo de schaats precies haaks te slijpen. Of de sharpmaster tot hetzelfde resultaat leidt is door ons getest en kwamen tot de conclusie dat schaatsen slijpen met de Sharpmaster vooral een kwestie van vertrouwen is.

 

Schaatsen slijpen met de sharpmaster, eerste indrukSharp-Master-voor-web-site

De sharpmaster is klein, handzaam en weegst slechts 180 gram. Het past gemakkelijk in de jaszak. De sharpmaster heeft de vorm van een computermuis, bevat een aantal verwisselbare slijpsteentjes en twee knopjes aan de zijkanten waarmee je twee braamsteentjes tegen de zijkant van je ijzers kan drukken. Met de sharpmaster slijp je 1 schaats tegelijk. Dit is mogelijk doordat de sharpmaster exact haaks over de schaats geschoven kan worden. Het geheel wekt zeker onze nieuwsgierigheid.

 

Gebruiksgemak van schaatsen slijpen met de Sharpmaster

In de verpakking zit een korte handleiding. Het slijpen blijkt zo eenvoudig dat de handleiding eigenlijk overbodig is. Wel vereist het slijpen enige oefening. In het begin schiet je soms met de sharpmaster aan de achterkant van de schaats af en moet je deze er opnieuw overheen schuiven, maar na enige gewenning gebeurt dat niet meer. Maar dan slaat wel de twijfel toe of je de uiteinden van je ijzer wel goed geslepen hebt. Door de twee ingebouwde magneten moet de sharpmaster exact haaks op de schaats.  Maar als je het apparaat scheef vast houdt kan dat verkeerd gaan. Enige zorgvuldigheid is dus vereist.

Slijpresultaat  Sharpmaster

Het eerste paar schaatsen dat wij slepen was een paar Viking II Schaatsen. Het ijzer van de Viking II is natuurlijk aan de zachte kant, maar het slijpresultaat was uitstekend te noemen. Scherp over de volledige lengte en volledig braamloos. Dit laatste is opmerkelijk omdat juist de zachtere ijzers normaal gesproken snel bramen krijgen tijdens het slijpen. Dit is te danken aan de twee afbraamplaatjes die je tegen de zijkanten van het ijzer drukt. Na het eerste slijpresultaat is getest door verschillende mensen met verschillende soorten schaatsen. Hier vind je de resultaten

Traditioneel Schaatsen Slijpen? 

 Bekijk hier hoe je traditioneel schaatsen slijpt !

 De mening van anderen over de Sharpmaster

  Eerste indruk Eerste slijpervaring Gebruiksgemak
Slijpresultaat
Conclusie
Slijpspecialist Geert Aerts

Zowel de slijpspecialist, trainer, wedstrijdschaatser en marathonschaatser hebben de indruk van een handig
apparaatje om mee te nemen maar geen van allen zien
het als volwaardige vervanging van slijpblok en slijpsteen.

Verrassend Zeer gemakkelijk
in het gebruik. Maar omdat je elke schaats apart slijpt gaat het schaatsen slijpen in totaliteit niet sneller dan met slijptafel en steen.
Scherp, maar niet geheel gelijkwaardig aan conventioneel slijpen Uitstekend geschikt bij calamiteiten op de baan. Door na trainingen even de sharpmaster te gebruiken kan je het slijpen met slijpblok en slijpsteen langer uitstellen. Maar voor een wedstrijd is het vertrouwen in het conventioneel slijpen groter. Op natuurijs is het een ideaal apparaat om mee te nemen hoewel je in een wedstrijd door het gebruik ervan te veel tijd zou verliezen. 
Trainers Barend Princen en Frank van Geet
Wedstrijdschaatser Michel du Croq
Marathonschaatser Bas van Hest
Diverse recreanten leden IJsclub Tilburg
Als dit werkt kan ik gemakkelijk zelf mijn schaatsen
scherp houden zonder een duur en ingewikkeld apparaat
aan te hoeven schaffen
 Uitstekend Ik ben hier helemaal tevreden mee  Dit apparaat maakt de aanschaf van slijpblok en slijpsteen overbodig. Hier kan ik prima mee vooruit.

Schaatsen slijpen met de sharpmaster: De echte slijpresultaten

Merk

Type

Staat

Beoordelingscriteria Test

·

·

·

Snelheid

Gevoelscherpte

Resultaat afbramen beoordeeld

Vergelijking resultaat met slijpblok

Loopvlak beoordeeld met een loep

Raps

PM staal

Gemiddeld

·De snelheid is vergelijkbaar als slijpen met slijptafel en slijpsteen. ·········

Redelijk

Een sterk punt van de sharpmaster is dat er na het schaatsen slijpen geen bramen overblijven

De schaats wordt scherper. Het resultaat is heel acceptabel voor een training op niet al te hard ijs en voor noodgevallen. Maar zowel op het oog als met het gevoel (nagel) zijn de randen niet wedstrijdklaar.

Na het slijpen lopen de lijnen in de lengterichting. Met conventioneel slijpen kan je deze met een polijststeen volledig wegslijpen. Met de sharpmaster is dat niet gelukt.

Raps

PM staal

Bot

Maple

PM staal

Gemiddeld

Maple

PM staal

Bot

Viking

PM staal

Gemiddeld

Viking

PM staal

Bot

Viking

Speciaal

Gemiddeld

··Voldoende

Scherp, maar de laatste finesse, bv bij het polijsten ontbreekt. Prima voor een training, een noodgeval of om de schaats wat langer scherp te houden.

Viking

Speciaal

Bot

Viking

Junior

Gemiddeld

··Goed

Weinig verschil met standaard slijpen. De schaats is prima scherp te krijgen.

Viking

Junior

Bot

Beschrijvende conclusie van schaatsen slijpen met de sharpmaster:

Voor de recreatieve schaatser met wat goedkopere en zachtere ijzers is de sharpmaster een uitkomst. Een stuk goedkoper dan de traditionele slijptafel met slijpsteen. Ook voor de doorgewinterde of zelfs professionele schaatser is de sharpmaster een aan te bevelen hebbeding. Maar dan niet als vervanger van slijptafel en slijpsteen. Het slijpresultaat om wedstrijdgericht te schaatsen en te trainen is niet goed genoeg, maar de sharpmaster is wel uitstekend geschikt als redder in nood bij een plotselinge braam of bot stuk. Ook is de sharpmaster uitstekend geschikt om zijdens een tocht op natuurijs de schaatsen even bij te slijpen als je bijvoorbeeld door zand op het ijs botte schaatsen hebt gekregen. Ook kan je met de sharpmaster de schaatsen wat langer scherp houden.

Complimenten voor de ontwikkelaar van de Sharpmaster: John Oudt

Vanuit Schaatstest complimenteren wij John Oudt met het innovatieve ontwerp.  John, zelf een verdienstelijk topschaatser,  was actief in de jaren '70 en staat nog steeds 587e op de Adelskalenderen. John vond dat hij veel te veel rommel mee naar de ijsbaan moest nemen en ontwikkelde daarom de sharpmaster. Met dit ontwerp is hij zeker van toegevoegde waarde voor de schaatssport. Slijpblok en slijpsteen zullen na zijn ontwerp echter voorlopig niet verdwijnen.