Nieuwe kluunschaats Raps

Zweedse kluunschaats RapsRaps introduceert een nieuwe zweedse kluunschaats ‘Raps Go Fast F1 Thor’. Met deze schaats gaat Raps de concurrentie aan met de zweedse schaatsen van Almgrens, Freeskate en Maple.

Raps Thor Go Fast Alternatief voor zweedse schaats

Door de jaren heen is er op het gebied van kluunschaatsen of zweedse schaatsen niet meer substantieel geïnnoveerd. Drie jaar geleden startte Raps de ontwikkeling die een jaar later leidde tot de F1 schaats onder de naam ‘Thor’. In plaats van het T-vormig profiel van de traditionele Zweedse schaatsen is gekozen voor een V-vormig profiel dat eenvoudiger ‘uit scheuren loopt’. Het ijzer is onder de naam ‘F2 Odin” ook verkrijgbaar met een PM (poedermetallurgisch mes) met een hardheid van meer dan 64 HrC. Op het onderstel passen alle systemen.

Na de introductie van het betere ijzer is gestart met het onderzoek naar een goede schoen en bijbehorend klapsysteem. Samen met een Italiaanse schoenenfabrikant is de Go Fast ontwikkeld. Gelijk aan een (langlauf) ski klik je de schoen los door een simpele druk op de knop achter de schoen. Lopen op de schoen gaat probleemloos. De pasvorm van de schoen is subliem en daardoor is het product supercomfortabel. Door het gebruik van hoogwaardige materialen voor de binnenzijde is de schoen erg rank qua model en de warmteregulering optimaal. Het materiaal aan de buitenzijde van de schoen is naast duurzaam goed weer en vuil bestendig.

Zweedse KluunschaatsDe bestaande klapsystemen voor de kluunschaats kennende, inclusief de beperkingen, is het Go Fast klapsysteem doorgetest voor toepassing als kluunschaats. Met de gekregen informatie uit de testen en de feedback tijdens het langlaufen is de enige kluunschaats ontwikkeld die wel als klapschaats werkt. 

Wezenlijk is dat het draaipunt van het klapmechaniek onder de voet zit. Dit in tegenstelling tot de overige kluunschaatsen waar het draaipunt voor de schoen zit. Zo ook bij de meest gebruikte schoen; de Salomon schoen. Bochten ‘loop’ je anders dan normaal op deze schoen met kluunschaats. De recent geïntroduceerde topschoen van Salomon, de RS 17,  heeft het draaipunt onder de voet, althans bijna. Het draaipunt zit 17mm achter voorzijde van de voet. Dit biedt een betere controle en krachtoverbrenging volgens de producent. Het draaipunt van de Raps Go Fast is gelijk aan een klapschaats.

Op de Raps Go Fast is “het overkomen” geen probleem. Het lopen van bochten is nagenoeg gelijk aan het rijden van een bocht op een reguliere klapschaats. Het systeem is tevens probleemloos te gebruiken voor het langlaufen. De schaats is instelbaar voor zowel de kunstijsbaan als voor natuurijs. Geadviseerd wordt om de schoen iets uit het midden te zetten, naar achteren, op natuurijs.

Het product wordt enkel als compleet product geleverd en de adviesprijs bedraagt Euro 499,-