Ontwikkeling Schaatsmateriaal

houtWil je weten hoe schaatsmateriaal zich in de geschiedenis ontwikkelde tot de klapschaats? Lees dan hoe in het begin werd geschaatst op botten, later op houten schaatsen en vanaf 1900 op noren. Leer ook de filosofie achter de klapschaats en innovatieve technische trends en klik hier.

 

van bot tot houten schaats

bone

Botten om te schaatsen

Al in de oertijd werd er geschaatst. Het schaatsen bestond in het begin van de schaatsgeschiedenis vooral uit glijden op een bot van een beest. Al snel werden deze botten als schaats onder de voet gebonden. Aanvankelijk werd veel gebruik gemaakt van prikstokken. Deze informatie is af te leiden uit vondsten uit de jaren 800 tot en met 1200.

Lees meer: van bot tot houten schaats

Noren

Jaap_Eden_op_NorenVan de klapschaats was ruim 100 jaar geleden  nog geen sprake. Hoewel in het begin van de 20e eeuw nog meest op houten schaatsen geschaatst werd bestonden de eerste metalen hardrijschaatsen met vaste schoen al vanaf ongeveer 1885. Alle hardrijders uit de tijd van Jaap Eden gebruikten ze al: De noren

Lees meer: Noren

Klapschaats

t gold2000

De klapschaats is een relatief nieuwe uitvinding die gebruikt wordt bij het hardrijden op de schaats. Het verschil met een ouderwetse noren of conventionele schaatsen is dat de klapschaats niet op twee punten bevestigd is aan de schoen, maar met een draaipunt voor aan de schoen.

Hierdoor komt tijdens de afzet de hak van het ijs terwijl het ijzer wel contact houdt met het ijs.

 

Lees meer: Klapschaats

Wisselschaats

De innovatieve Heideman bedacht eerder al een systeem waarbij het mogelijk is om snel ijzers te wisselen. De uitvinding is ideaal voor marathons op natuurijs, waar de schaats snel bot wordt. Met de wisselschaats kan je in enkele seconden de linker en rechter schaats verwisselen en/of zelfs nieuwe (scherpe) ijzers onder de schoen monteren. Gelukkig is deze vinding wel toegestaan. Het wachten is op een eerste elfstedentocht waarin tijdens het klunen het nut van deze vinding zal blijken. Daarom wordt de schaats ook wel klunschaatsgenoemd.