Schaatsen kopen? Vergelijk klapschaatsen, noren, comfortnoren en skeelers

Maple maatwerk schaatsschoenen

Maple Maatwerk schaatsschoenen, Foto Barend PrincenMaple komt na de reeds bekende Viking, Groothuis en Seves maatwerk schaatsschoenen naar verwachting eind juli/begin augustus 2012 met een nieuw veelbelovend maatwerkconcept.

Test Maple Maatwerkconcept

Vanuit schaatstest.nl was ik dermate nieuwsgierig dat ik als testpilot graag een paar maatwerkschoenen aan lieten meten. Hier leest u mijn ervaringen. 

Al langer waren wij op de hoogte van een nieuwe custom schoen voor het Merk Raps. Maar na de overname van Raps door Maple werd duidelijk dat Maple zich vooral richt op de wedstrijdsport en Raps meer op het recreatieve segment. Logisch dus dat Maple het maatwerkconcept verder doorontwikkelde. 

Wat maakt de Maple maatwerkschoenen uniek?

Maple biedt de maatwerkschoenen voor €1099.- aan. Niets bijzonders, want rond die prijs bieden concurrenten ook hun custom schoenen aan. Maar de nieuwe maatwerkschoen van Maple is in een drietal opzichten uniek

  • Het maatwerk is gebaseerd om een 3D scan in plaats van op een gipsen voetafdruk
  • De custom schaatsschoen is gewoon verkrijgbaar via de Maple Dealer
  • De snelle levertijd van de maatwerkschoenen

Schaatsen ophalen bij Dave van Dam

Het maatwerkproces start bij de Maple Dealer

Na contact met Maple wordt duidelijk welke dealers klanten kunnen voorzien in het maatwerkconcept. Ik werd bijvoorbeeld verwezen naar Dave Van Dam Sport. Dave van Dam is trainer van de gewestelijke B-juniorenploeg in Zuid-Holland en runt gelijktijdig zijn winkel in Stolwijk. Door deze combinatie heeft hij veel verstand van zaken. Op de afspraak bij Dave werd ik samen met een aantal andere klanten, die ook voor Maple custom schaats- of skeelerschoenen kwamen, ontvangen met koffie en zelfs een stroopwafel. Achterin de winkel staan alle schaatsen rond een soort loungebanken waar je onder het genot van de koffie schaatsen kunt passen. In mijn geval hoefde er nog niets gepast te worden. Want de eerste afspraak is bedoeld om een scan van de voeten af te nemen.

De 3D voetscan

De meeste maatwerkschoenen zijn gebaseerd op een gipsen voetafdruk. Maple pakt dit met een moderne 3D voetscan aan. Speciaal voor deze scan kwam Gerjan Woelders van Maple met zijn scanner naar Dave van Dam. De scanner ziet er uit als een grote box. Deze scanner blijkt voor Maple een zeer kostbare investering, niet alleen in geld maar ook is er een proces van jaren ontwikkelen door specialisten aan vooraf gegaan. Het proces van de voetscan lijkt heel simpel. Je gaat met één been in schaatshouding in de box staan, de voet wordt rondom gescand en op de monitor verschijnt een mooie 3D afbeelding van je eigen voet. Voeten omwisselen en "klaar is Kees". Achter de schermen wordt van de 3D scan met CNC-techniek een zeer nauwkeurige houten mal gefreesd. De maatwerkschoen wordt vervolgens in carbon rond de houten mal gemaakt. Aanvullend op de voetscan kan je een aanvullende vragenlijst invullen. Wil je naast de vetersluiting nog een buckle of klittenband als sluiting? Heb je bepaald drukpunten waar je altijd last van hebt? Wil je een skeelerschoen met een steek van 195 of een schaatsschoen of shorttrackschoen met een steek van 165? Welke stijfheid of flexibiliteit wil je? In mijn geval koos ik voor een schaatsschoen en gaf ik aan dat ik graag een dikke, stevige tong wilde hebben die de druk van de veters goed verdeelt. Bij eerdere schaatsschoenen was dat nogal eens een probleem. Tevens mag je van elk los onderdeel van de schoen zelf de kleuren invullen. Dat geldt zelfs voor de kleur van de rits van de veterflap. En je mag je eigen naam op de schoen laten borduren.

De 3D voetscan van Maple

3D voet op de monitor

De 3D VoetscanDe houten mal

Levertijd van de Maple maatwerkschoenen

Bij andere merken wil het aanmeten van maatwerkschoenen nog wel eens oplopen tot een week of 16. Maple moet het maatwerkproduct nog officieel introduceren, maar het plan is om een levertijd van 30 dagen na te streven. Bij "niet op tijd leveren gratis schoenen" zou daarbij wel eens een unieke claim kunnen worden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat Maple de vraag straks aan kan. En de vraag naar dit concept zou wel eens groot kunnen zijn.

Maple Maatwerkschoen detailDe eerste indruk van de maatwerkschoen

Het resultaat van de eenmaal geleverde schaatsschoenen mag er zijn. Het is een prachtige schaatsschoen in hoogwaardige materialen. De kleurstelling voldoet aan je eigen smaak, want deze heb je zelf gekozen. Maple zorgt voor wat extra beleving door twee mooie zwarte hoesjes met in gouden letters je eigen naam mee te leveren. Klein kritiekpuntje is dat de schoenen wel in de hoesjes passen, maar niet als de ijzers er op zitten. Door de hoesjes iets groter te maken is het ook echt bruikbaar.

Het leer aan de buitenkant oogt en voelt strak en duurzaam aan. Aan de binnenkant is een gladde maar zachte leersoort gebruikt en tussen leer en de carbon schaal zit een zachte polsterlaag.  Mooie details zijn de eigen naam op de schoenen, de Maple letters die in de veterringen gedrukt zijn en een strookje klittenband aan de binnenkant van de schoen die de tong keurig op zijn plaats houdt.

De pasvorm van de maatwerkschoen

De prachtige schoen nodigt uit om hem snel aan te trekken. Het kost wel wat moeite om de voet er in te schuiven (uiteraard met blote voeten) maar als dat gelukt is voelt de schoen als gegoten. De schoen zit enorm strak en stevig maar is tegelijk comfortabel. Het zomerijs in Heerenveen gaf de gelegenheid meteen de eerste schaatservaringen met de Maple maatwerkschoenen op te doen. Het eerste gevoel is fantastisch. Natuurlijk is het altijd even wennen op nieuwe schaatsschoenen maar het comfort en de steun geven een prettig gevoel waarbij ik vooral de stabiliteit in de bocht een enorme verbetering vind. Na een kwartiertje lijkt de schoen zich vacuüm  om de voet te trekken waardoor je je één voelt met schaats en ijs.

Maple Custom detail hakHet corrigeren van de drukpunten

Ondanks het maatwerkproces voelde ik bij het eerste gebruik een tweetal kleine drukpuntjes op de linker enkel. Vreemd genoeg hoor ik, ongeacht de aanbieder, vrijwel altijd van mensen met maatwerkschoen dat er naderhand altijd wel een kleine bijstelling nodig is. Volgens Dave van Dam hoeft dat in het geval van Maple geen enkel probleem te zijn want de maatwerkschoenen zijn thermoplastisch en daardoor eenvoudig met de Föhn te bewerken. Thuis gekomen ging ik dus aan de slag met de Föhn voor de twee drukpunten. De Föhn werd echter niet heet genoeg. Dat was bij eerdere schaatsschoenen ook mijn ervaring, daarom maar de verfstripper er bij genomen. Ik heb een verstelbare versie waarbij je temperatuur kan regelen tussen 50 en 600 graden. Ik begin voorzichtig en al snel merk ik dat de drukpunten al snel zachter worden. Binnen 5 minuten wist ik zo de twee drukpunten te verhelpen en het resultaat is nu dat ik twee naadloos passende schaatsschoenen heb die ik iedereen kan aanbevelen. Het is prettig dat ik dat zelf heb kunnen verhelpen hoewel Maple deze service ook gewoon aanbiedt.

Conclusie Maple maatwerkschoenen

Maatwerkschoenen, waarom? Mijn eerste ervaring met maatwerkschoenen is écht onderscheidend ten opzichte van de topklasse confectieschoenen, ook al waren deze thermoplastisch. Met de Maple maatwerkschoenen voel ik me meer één met schoen, schaats en ijs dan ooit tevoren. En waarom dan Maple? De maatwerkprces vindt plaats met een uniek, nauwkeurig en gemakkelijk procédé. De schoen is gemakkelijk verkrijgbaar via de dealer en de levertijd heel acceptabel. Overige zaken als uitstraling en design zijn een kwestie van smaak maar naar mijn mening mogen de schaatsen er zijn. Tijdens mijn eerste schaatskrabbels op Thialf trokken ze de nodige aandacht. Oordeel na het lezen van dit artikel zelf en oordeel of het iets voor jou is.